lauantai 23. huhtikuuta 2016

YLLÄTTÄVÄN KIVA PRAHA


Vanhan kaupungin aukio ja Týnin kirkko Vanhasta raatihuoneen tornista.

Vanhan kaupungin aukiolta

Prahan linna horisontissa ja yksi Vlatva joen yli kulkevista silloista.

Kaarlen silta


Prahan yksi koettavista asioista on tietysti ruoka ja olut. Maisteltiin maukasta gulassikeittoa hyvät arvostelut saadussa Pivovar U Tri Ruzi - ravintolassa ja paikallisia herkkuja muun muassa kuvassa näkyviä trdelnikejä ja muita herkkuja torilta, joiden nimiä en muista enään valitettavasti.

Yhtenä iltana nautittiin keskiaikaisesta ruuasta, juomasta ja showsta keskiaikaravintolassa Stredoceka Krcma (medieval tavern), joka sijaitsi aivan Prahan linnan tuntumassa Mala Stranan kaupunginosassa. Se on myös yksi Prahan vanhimmista ravintoloista ja toiminut paikalla 1390-luvulta asti. Pöydän pystyi helposti varaamaan heidän nettisivujensa kautta ja näin ollen varmistamaan paikkansa, paikka sattuneesta syystä aika suosittu. Koko illan hinnaksi kahdelta ihmiseltä tuli 2400 korunaa, eli n. 88 euroa. Me otettiin siis tuo "Medivel evening", joka järjestetään joka päivä tiistaista lauantaihin klo 19.00-22.00 ja siihen sisältyi alkupalalautanen, kaksi vapaa valintaista pääruokalautasta, vapaavalintainen jälkiruoka sekä rajattomasti juotavaa. Kahdelle ihmiselle ruokaa oli todella paljon, ja me syötiinkin ainoastaan alkupalalautanen, yksi pääruokalautanen sekä jälkiruuat. Ruoka oli todella maukasta ja maittavaa, en varmasti ole syönyt niin hyvää kanaa missään. Ruuat tarjoiltiin tuollaisilla tarjottimilla ja niistä molemmat voivat syödä joko apuvälinen tai ihan sormin. Show oli viihdyttävä ja siihen kuului muun muassa itämaista tanssia, musiikkia, käärmeitä, miekkailua, tulishowta ja tulennielentää. Paikkaan voi tietenkin mennä syömään ja juomaan ilman showta, mutta jos ajoittaa menonsa show aikaan siitä pitää maksaa 195 korunaa ja tilata ruoka haluamansa ruoka ala carte listalta. 

Olutta maisteltiin muun muassa kaupungin yhdessä vanhimmassa oluttuvassa nimeltään U Fleku, joka toiminut samassa paikassa 1400-luvulta asti.
Upeita patsaita Kaarlen sillalta.John Lennon Wall


Prahan linnalta näky yli Mala Stranan kaupunginosan.
Hämmästyttävä. Sykähdyttävä. Tai ehkä yllättävä. Ne ovat sanoja mitkä kuvaavat minusta tuota Tsekkien pääkaupunkia. En oikein osannut odottaa Prahasta niin paljoa tai niin kaunista ja hämmästyttävää. En osannut odottaa että kävely ja liikkuminen ympäri kaupunkia olisi riittävää tekemistä. Katseltavaa ja ihmeteltävää nimittäin riittää missä sitten liikutkaan ja parhaimmat maisemat näet kun pääset kattojen yläpuolelle. Se on kuin supersuurennos Tallinnan vanhasta kaupungista. Okej, ehkä vähän ontuva kuvaus mutta tarkotan että siellä voi todellakin tuntea vanhanajan hansakaupungin tunnelman. Siellä on siis niitä vanhoja taloja JOKA PUOLELLA. Kirkkoja, patsaita, siltoja. Kujia ja mukulakivikatuja. Kuvattavaa löytyy siis joka puolelta.

Praha valikoitui talviloman kaupunkilomakohteeksi edullisen hinnan sekä hintatason, lyhyiden suorien lentojen sekä hyvien arvostelujen ansiosta. Teimme siis näin maaliskuun lopussa, näin aivan ennen pääsiäistä pienen 3 päivän (2yön) reissun Prahaan. Yövyimme 4* Astoria hotellissa, jonka sijainti oli aivan loistava. Hotelli sijaitsee aivan Týnin kirkon takana vain muutaman minuutin kävelymatkan päästä vanhan kaupungin aukiolta. Sieltä oli helppo suunnistaa ja lähteä joka paikkaan. Hotelli oli siisti ja mukava, ei mikään maatamullistava mutta voisin majoittua sinne uudestaan. Aamupala oli maittava ja Wifi toimi moitteettomasti. Yöinen melu kuitenkin kantautui huoneisiin, joten huono unisille tämä hotelli ei ehkä paras mahdollinen. 

Saavuimme Prahaan maanantai-iltana kello seitsemän aikaan ja hotelliin checkauksen jälkeen suunnattiin kävellen vanhan kaupungin aukiolle ja siitä Prahan Hard Rock Cafe:hen. Sieltä ostettiin perinteinen jääkaappimagneetti ja nautittiin muutamat drikit. Sitten suunnattiin takaisin hotellille suunnittelemaan seuraavan päivän ohjelmaa. Toisena päivänä otetiinkin tehtäväksemme kierrellä kaikki kivoimmat ruoka- ja olutpaikat sekä nähtävyydet, muun muassa Prahan Linna, Kaarlen silta, Vanha Raatihuone, Ruutitorni, Astronominen kello, John Lennon Wall, U Fleku, Keskiaikaravintola Stredoveka Krcma. Aikomuksina oli myös kiivetä Petrin Kukkulalle köysirataa pitkin sekä ihastella vanhaa juutalaisten hautausmaata, jonka vanhimmat kivet ovat 1400-luvulta. Köysirata ei kuitenkaan ollut käytössä, joten ei jaksettu jalkasin alkaa sinne kipuamaan ja juutalaishautausmaalle oli sen verran suolainen sisäänpääsy, että jätettiin sinne siis menemättä.   

Viimeisenä päivänä hotellilta uloskirjautumisen jälkeen lähdettiin kiertämään Palladium-kauppakeskus, joka sijaitsi muutaman askeleen päässä hotellilta. Kiertelyn ja kahvittelun jälkeen hypättiin metroon ja ajateltiin lähteä muutaman tunnun jokiristeilylle. Yhtään lähdössä olevaa laivaa ei kuitenkaan siihen hätään löydetty, joten jätettiin se sitten ajanpuutteen takia. Sen sijaan lähdettiin navigoimaan Pivovar U Tri Ruzi - ravintolaan, josta netin mukaan saa todella hyvää gulassikeittoa. Maukkaan keittolounaan jälkeen suunnistettiin vanhan kaupungin aukiolle tekemään viimeiset tuliaisostokset. Jokiristeilyn väliin jättämisestä meille jäi muutama tunti ylimäärästä aikaa ja matkarahat olivat jo sen verran huvenneet että mihinkään kalliiseen ei ollut enään varaa. Suunnattiikin sitten nopealle sightseeingille raitovaunulla 22 ja siitä nopeille kahveille hotellin kautta lentokentälle.

Meidän kolmen (n. 1 kokonaisen ja kahden puolikkaan) päivän reissuun olisi hyvin mahtunut vielä hyvin yksi kokonainen päivä, sen verran paljon näkemistä ja kokemista Prahassa oli, mutta hyvän kuvan paikasta sei hieman lyhyemmässäkin ajassa. Tuonne voisin palata vielä uudelleenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TÄSMÄVINKIT LOVIISAAN

Mitä tehdä Loviisassa? Missä syödä tai koska tulla?  Lue alta paikallisen täsmä vinkit;  SYÖTÄVÄÄ JA JUOTAVAA ...