lauantai 25. elokuuta 2018

LOVIISA - PORVOON SYMPAATTINEN PIKKUSISKO

Ajattelin tällä kertaa kirjoitella omasta tämän hetkisestä kotikaupungista, eli Loviisasta, koska tämä Porvoon pikkusiskonakin tunnettu, meidän pieni sympaattinen pikkukaupunkimme ansaitsee ehdottomasti enemmän huomiota pysyäkseen elinvoimaisena.

 Jos ei siis ennen ole käynyt Loviisassa, vinkiksi aina elokuun lopussa Loviisassa järjestetään taas Loviisan Wanhat-talot perinne- ja korjausrakennuspäivät, jolloin koko kaupunki ja seutukunta herää eloon! Silloin kannattaa viimeistään tulla tutustumaan tähän meidän pikkukaupunkiimme.

Tapahtumassa vanhoihin taloihin pääsee sisään käymään ja katsomaan maksamalla rannekkeen mutta paikalle voi tulla voi myös ihan vaan kiertelemään kaupunkia koska täällä on varmasti tarpeeksi näkemistä ja katsomista sekä pihat ja torit täynnä kirpputori- ja antiikkimyyjiä, paikallisien tuottajien tuotteita unohtamatta.
loviisan tori
Pikkukaupungin verkkaista tunnelmaa - Hiljainen tori sunnuntai aamuna.

FAKTA JA HISTORIAPikkuinen Loviisa (ent. Degerby) on on noin 15000 asukkaan kaupunki sekä seutukunta itäisellä Uudellamaalla, johon kuntaliitosten myötä liitettiin vuonna 2010 Pernajan, Liljendalin ja Ruotsinpyhtään kunta.


Degerbyn kaupunki perustettiin vuonna 1745 uudeksi tapulikaupungiksi Turun rauhassa 1743 muuttuneen rajan vuoksi ja Haminan menettämisestä Venäläisille. Tällöin alettiin myös rakentamaan Loviisan maa- ja merilinnoituksia, jotka muistuttavat edelleen kaupungin historiasta.

Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik vieraili Degerbyssä 1752, jolloin hän antoi kaupungille uuden nimen Loviisa vaimonsa Lovisa Ulriikan mukaan. Loviisassa sijaitsee myös ihastuttava vanha kaupunki puutaloineen ja seurahuone, jotka säästyivät kaupungissa riehuneesta tulipalosta 1855. Loviisan toria ympäröi puolestaan 1800-luvun arkkitehtuurisesti kauniit raatihuone sekä muut kivitalot.

Nykypäivänä Loviisassa on paljon pienyrittäjiä ja kaupunki elää paljon kesäisin turismista. Suurimmat paikalliset työllistäjät ovat 70-luvulla valmistunut Loviisan ydinvoimalaitos sekä Valkon Satama. Kaupungissa sekä seutukunnalla järjestetään varsinkin kesäisin monta suosittua tapahtumaa, jotka vetävät vuosittain paljon yleisöä.

Tähän alle luettelin alle muutamia kohteita ja vinkkejä, joihin minusta Loviisassa kannattaa tutustua. Luettelin kohteet sellaisessa järkevässä järjestyksessä että seuraamalla niitä tulee tehtyä pieni kierros Loviisassa ja nähtyä ne tärkeimmät nähtävyydet.

Lisäsin jokaisen kohteen alle *-merkillä mitä kyseisellä nähtävyydellä kannattaa tehdä, riittääkö vain ohi käveleminen vai pitäisikö piipahtaa sisälle.

Bongan linnan puisto loviisassa
Kirkko ja Bongan Linnan puisto

Bongan linnan puisto

Loviisa

Loviisan nähtävyydet

KIRKKO. Kierros on ehkä helpointa aloittaa kirkolta. Kirkolle on helppo suunnistaa ja auton voi jättää kirkon paikkipaikalle, joka on ilmainen. Loviisa on siis tunnettu kaupunkina, jonne ajetaan kirkon läpi. Tämähän ei pidä siis paikkaansa mutta lännestä ajaessa kaupunkiin niin saa vaikutelman siitä kun kirkko seisoo suoraan edessä keskellä tietä, vaikka todellisuudessa tie kaartaa kirkon vierestä. Loviisan kirkko on punatiilinen päätytornillinen kirkko, joka edustaa uusgoottilaista tyyliä. Se on rakennettiin vuonna 1865, edellisen tuhouduttua tulipalossa. Osa kirkon tiileistä on tuotu aikanaan Svartholman merilinnoitukselta. Alttaritaulu on korvattu Kristus-patsaalla, mutta kirkosta löytyy myös vanhasta palaneesta kirkosta pelastettu alttaritaulu. 
*ihastele ulkoa
* käy sisällä

Riitta Nelimarkka
Bongan linna ja runopenkki. (Linnakuja 1)

BONGAN LINNA. Aivan kivenheitto kirkosta, puiston vieressä seisoo jyhkeä kivitalo nimeltään Bongan linna. Se on rakennutti vuosina 1904-06 pietarsaarelais pariskunta asunnokseen mutta 1920-luvulla sen alkuperäinen jugend-tyyli vaihtui italilaista uusklassismia ja funkkista myötäileväksi ulkomuodoksi. Nykyään Bongan linnassa toimii professori ja taiteilija Riitta Nelimarkan atelijee- ja työtilat sekä näyttelygalleria. Bonga on avoinna kesällä lauantaisin ja sunnuntaisin klo. 13-16 ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Noin tunnin mittaisella galleriakierroksella pääset oppaiden johdolla tutustumaan Nelimarkan taiteeseen sekä mahdollisuus myös päästä tutustumaan atelijee tiloihin.
*ihastele ulkoa
*käy sisällä

Loviisan raatihuone
Loviisan Raatihuone.

Loviisan nähtävyydet

Loviisan nähtävyydet

TORI ja RAATIHUONE. Loviisan tori ympäröivine kivitaloineen ja raatihuoneineen, kirkon ja Esplanadinpuiston vieressä on komea ilmestys ja herättänyt paljon kiinnostusta. Raatihuone on Chiewitzin suunnittelema ja muistuttaa paljon Helsingin Ritarihuonetta. Torin ympärillä olevissa muissa kauniissa kivitaloissa toimii muun muassa pankki ja apteekki. Loviisan tori on toiminut kaupungin keskustassa yli 260 vuotta. Kesäisin Loviisan tori on avoinna klo. 7.00-14.00 ja paikallisen leipomon Corint-torikahvilavaunusta kannattaa ostaa maailman parhaimpia berliinimunkkeja!
*ihastele ulkoa
*nauti torin antimia


Loviisan Kappeli

Kappelin puisto Loviisa


KAPPELINPUISTO. Matkalla kohti Komendantintaloa kannattaa kävellä ihastuttavan Kappelin puiston läpi ja ihastella kaunista puistoa ja sen keskellä sijaitsevaa täysin restauroitua Loviisan Kappelia, joka edustaa ainoana Loviisan 1800-luvun kylpylä-arkkitehtuuria.
*ihastele ulkoa
*kävele ohi

 Komendantintalo
Komendantintalo toimii nykyään Kaupunginmuseona 

Komendantintalo
Kaupunginmuseon löydät osoitteesta Puistokatu 2

KOMENDANTINTALO / KAUPUNGIN MUSEO. Loviisan Kaupungin Museo on perustettu vuonna 1904 ja 60-luvulta lähtien se on toiminut 1755 rakennetussa Komendantintalossa (Puistokatu 2, Loviisa). Museossa järjestetään vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia ja esitelmiä.. Talon ulkopuolella sijaitsee Komendantin puutarha, jossa kasvaa vanhoja hyöty- ja koristekasveja 1700- ja 1800-luvun hengessä. Aukiolo kesällä 2019 (30.09.2017 asti) ti-su klo. 11-17, museoon on vapaa pääsy!
*ihastele ulkoa
*käy sisällä
*ihastele puutarhaa

Loviisa nähtävyydet
Poliisiasema suoraan sarjakuvista? 

Loviisa nähtävyydet
Vanha katulyhty

Loviisa nähtävyydet
Kunnon kalterit vain puuttuu :)

POLIISIASEMA. Minusta Loviisan ainutlaatuisen sarjakuvamaisen hauska Poliisiasema on hauska yksityiskohta kaupungissa ja ehdottomasti ohikäveltävän arvoinen. Poliisiasema on harmaa- ja punatiilinen jyhkeä rakennus aivan Loviisan kaupungin pääkadun Mannerheimin kadun varrella ja sisäänkäyntiä koristaa hauska vanha poliisi-katulyhty nykyaikaisen logon sijasta. (Osoite: Mannerheiminkatu 12)
*kävele ohi ja ihastele ulkoa
*ei ehkä kannata päätyä poikkeamaan sisälle :D

Loviisa nähtävyydet

ESPLANADIN PUISTOT. Loviisan keskustaa kirkolta aina Kurkikaivopuistoon saakka muodostaa pitkän varjostavan lehmuspuiston, jossa voit vaikka kesäisin nauttia jäätelöstä.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa


Loviisan matkahuolto
Kurkikaivo


Kurkikaivo
Lovisa Gymnasium

KURKIKAIVO ja LOVISA GYMNASIUM. Esplanadinpuisto päättyy kurkikaivopuistoon, jonne pystytettiin vuonna 1950 kaupungin nuorisolle Jussi Mäntysen tekemä Kurkikaivo - patsassuihkulähde. Tällä lähteellä on tullut vietettyä yksi sun toinen hyppytunti lukiossa, joka sijaitsee aivan kurkisuihkulähteen vieressä. Loviisan ruotsinkielinen lukio Lovisa Gymnasiumin upea 1909 rakennettu rakennus, sijaistee aivan kurkikaivon vieressä toisella puolella katua.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa


Loviisan linja-autoasema


Loviisa nähtävyydet
Kurkikaivolta upea näkymä linja-autoasemalle.
LINJA-AUTOASEMA. Loviisan ainutlaatuinen funkkis-tyylinen linja-autoasema valmistui vuonna 1944 Anna-Liisa Stigellin piirustusten mukaan. Aikoinaan linja-autoasema oli vilkas nuorison kokoontumispaikka, jonne tultiin juomaan kuumaa mehua ja syömään munkkeja ja... tupakoimaan. Nykyään rakennuksessa toimii vegaaninen kahvila-ravintola Bella sekä taide-ja käsityökauppa Lavka.

Jos tulet Loviisaan linja-autolla, suunnistaminen tästä eteenpäin on helppoa koska linja-auto asema sijaitsee aivan pääkadun vieressä keskustassa ja siitä on lyhyt kävelymatka lähes joka paikkaan.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa


Loviisa nähtävyydet
Bastion Ungern sijaitsee aivan tien vieressä Loviisan itäisessä kaupunginosassa. Sinne onkin helppo löytää autolla tai kävellen Garnisonin linnakepuiston läpi linja-autoasemalta.


Loviisa nähtävyydet
Bastion Ungerin entisöinti alkoi 60-luvulla ja se valmistui vuonna -93.


Loviisa nähtävyydet
Bastion Rosen odottaa edelleen entisöintiä. 


Loviisa nähtävyydet
Garnisonin Linnakepuisto

BASTIONIT UNGERN (& ROSEN) sekä GARNISONIN LINNAKEPUISTO. Loviisan kaupungin itäosasta löytyy restauroitu bastioni Ungern, jonka suojassa voi vaikka nauttia piknikiä. Hyvällä säällä bastionilta näkyy merellä Svartholman merilinnoituskin.

Loviisan linnoitusten rakennus alkoi Turun rauhassa 1743 julistetun uuden rajan takia Augustin Ehrensvärdin johdolla Ruotsin vallan aikana valvomaan Suuren Rantatien liikennettä. Ehrensvärdin suunnitelman mukaan Loviisaan rakennettaisiin erittäin säännöllinen kuuden bastionin keskuslinnoitus, johon Ehrensvärd suunnitteli myös nuoren kaupungin asemakaavan. Rakannustyöt kuitenkin keskeytyivät taloudellisista syistä eikä kaupunkia koskaan rakennettu alkuperäisen suunnitelman mukaan vaan kaupunki nousi linnoituksen eteläpuolelle. Linnoituksesta ja alkuperäisestä Ehrensvärdin linnoitussuunnitelmasta valmistui ainoastaan bastionit Ungern ja Rosen, pieni osa Harjun sarvilinnaa, hårlemanilainen barokkiklassistinen Komendantintalo, jossa nykyään toimii Loviisan Kaupunginmuseo sekä muutama kasarmirakennus Itäisellä Tullikadulla, joissa nykyään toimii terveyskeskus ja sosiaalitoimi (kts. kuva suunnitelmasta). Kesken jäänyt linnoitus ei koskaan osallistunut taisteluihin ja menetti merkityksensä viimeistään Haminan rauhassa 1809, jolloin koko Suomi ja niin ollen Loviisan siirtyi Venäjän vallan alle. Valmiiksi saadut linnoituksen osat jäivät rappeutumaan ja osa bastioneista purettiin rakennustarpeiden puutteessa. 1960-luvulla aloitettiin Ungerin peruskorjaus, joka saatiin valmiiksi 1993, mutta pahemmin sortunut Rosen bastioni odottaa edelleen peruskorjausta. Bastion Ungerin vieressä on kaunis Garnisonin Linnakepuisto, jossa on kiva kävellä tai vaikka viipyä pienelle piknikille.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa
*nauti kesäpäivästä piknikin muodossaLoviisan nähtävyydet
Garnisonin alueen puutalojaVanha viinatehdas Loviisa


Loviisan nähtävyydet
Brandensteininkadun puutaloja.


Loviisan vanhakaupunkiLoviisan puutalot


Loviisan vanhakaupunki
Loviisan Pilasterit tarjoaa 20 vuodepaikkaa, useita erilaisia ja erikokoisia kokous- ja juhlatiloja erikokoisille ryhmille. Pihalla lämmitetään sauna.


Loviisan puutalot
Puutarhakadun vanhoja puutaloja.

Loviisan nähtävyydet


Suolatori Loviisa
Suolatorin vanhoja puutaloja.


Loviisan vanhakaupunki
Suolatorin kupeessa seisoo jylhä valkoinen kivitalo, joka muutama vuosi sitten restauroitiin.


Loviisan nähtävyydet
Suolatorin kulmasta löytyy Krinti-lifestylepuoti.


Loviisan Wanhat Talot
Tämä söpö ja sympaattinen turkoosi karkkitalo löytynee myös Suolatorin laidalta ja on ehkä yksi Loviisan Wanhat-talot päivien kuvatuimmista kohteista, väittäisin. Talo oli monta vuotta aivan purku-uhan alla mutta sille onneksi löytyi pelastajat ja talon entisöinti ja korjaus on jo todella hyvässä mallissa!Loviisan Wanhat Talot


Loviisan nähtävyydet
Kuningattarenkadun vanhoja taloja Suolatorille päin.

LOVIISAN VANHAKAUPUNKI. Loviisasta löytyy pieni ja kaunis vanha kaupunki, joka säästyi kaupungissa riehuneelta tulipalolta vuonna 1855. Vanhakaupunki sijoittuu aina Garnisonin-alueelta Bastion Ungernilta laivasillalle. Parhaimman kuvan saa ehkä aloittamalla kulkemisen Bastion Ungerilta Itäistä Tullikatua (vanhat kasarmirakennukset), kääntyen alas Degerbynkadulle (mm. yksi Suomen vanhimmista puuakennuksista 1600-luvulta, Degerby Gille, Pilasterit) ja kävellen edelleen Karlskrona Bulevardille, josta jatkaa matkaa Kuningattaren- tai Mariankatua alas Suolatoria päin ja ihailla vanhoja puutaloja ja vaikka poiketa Liisan talossa (Mariankatu 2 C) sijaitsevassa aivan ihastuttavassa Tuhannen Tuskan Kahvilassa, ravintola Bistro Cantorissa tai lifestyle-puoti Krintissä. Vanhoja taloja löytyy myös muun muassa Pitkäkujalta, Poikkikujalta ja Puutarhakadulta, joita voi ihastella kävelemällä katuja ristiin rastiin tai osallistua elokuun lopussa järjestettävään Loviisan Wanhat Talot-tapahtumaan, jolloin moneen taloon pääsee sisälle ihastelemään eikä tarvitse vain tyytyä vai ulkoa ihasteluun.
* kävele ohi ja ihastele ulkoa
* kurkista sisään puotiin tai kahvilaanloviisa, pikkukaupunki, suola-aitat, laivasilta
Laivasilta suola-aittoineen on yksi Loviisan suosituimmista kesänvietto paikoista ja sijaitsee Suolatorin vieressä aivan meren rannalla.

Loviisan nähtävyydet


Loviisan nähtävyydet
Suola-aitoissa toimii muun muassa tällähetkellä taidenäyttelyitä, merenkulkumuseo ja Karamaloo-puoti.


Loviisan vanhakaupunki
Cafe-Restaurant Saltbodanissa voit nauttia hyvästä ruuasta ja kauniista tunnelmasta aivan Rantatien vieressä, ensimmäisessä aitassa (Laivasilta 4)


Suola-aitat Loviisa
Ravintola Laivasilta C&DFastfood sijaitsee taasen perimmäisessä aitassa (Laivasilta 11) ja sieltä saa tilattua fastfood-tyyppistä ruokaa ja nauttia terassista aivan veden äärellä.

LAIVASILTA. Laivasilta on yksi Loviisan suosituimmista nähtävyyksistä - eikä ihme, onhan vanhat punamustat suola-aitat ja vieressä kimalteleva meri aika kiva kesänvietto paikka. Laivasillalta löytyy kaksi ravintolaa, merenkulkumuseo, vierasvenesatama, taidenäyttely ja afrikkalaiseen käsityöhön keskittyvä puoti Karamaloo. Laivasilta perustettiin kaupungin perustamisen yhteydessä kun ensimmäiset suolalaivat saapuivat kaupunkiin ja kaupunki tarvitsi suola-aittoja, tukevan laiturin ja tullin. Toiminta laivasillalla pysyi lähes muuttumattomana aina 1800-luvun puoleen väliin saakka, jonka jälkeen kalakaupan merkitys kasvoi ja 1900-luvun alussa laivasillalla pääosin vastaanotettiin ja myyntiin kalaa.
*kävele ohi ja ihastele
*kurkista sisään puotiin tai kahvilaanPÄIVÄN PÄÄTTEEKSI
Kun kaupunki on kierretty on hyvä loppettaa se Laivasillalle. Sieltä on helppo suunnistaa takaisin vanhankaupungin kautta keskustaan tai sitten jos on aikaa ehdotan että sitä voi mennä viettämään iltapäivää...
Loviisa nähtävyydet
Vaaleansiniset vanhat uimakopit tekevät rannalle aivan oman tunnelmansa.

Loviisa nähtävyydet
Plagenin uimaranta on suuri ja sieltä löytyy myös rantalentopallokentät ja iso puistomainen ruohokenttä kesäpäivän viettoon. Kesäkioski oli avoinna kesä- ja heinäkuun.

PLAGEN - uimarannalle (n.vajaa 1km Laivasillalta eteenpäin etelään päin, Kapteeninkatu 7), josta löytyy sympaattiset vaaleansiniset vanhat uimakopit ja iso nurmikenttä piknikille tai kesäpeleille.

Loviisan nähtävyydet
Kaikki ovat kuulleet Suomenlinnasta, mutta Suomenlinnan pikkusiskosta Svartholmasta ei moni ole kuullut. Svartholma sijaitsee Loviisanlahden suulla, n. 30min venematka Laivasillalta. Svartholmasta löytyy myös vierasvenesatama omalla veneellä kulkeville.

Tai sitten voit hypätä SVARTHOLMAN MERILINNOITUKSELLE menevään veneeseen Laivasillalta (aikataulut kesälle 2019 löytyvät täältä). Svartholmassa voit kierrellä saaren linnoituksilla, tutustua linnoituksen historiiaan museossa ja näyttelyssä ja syödä saaren kesäravintola Svartholm Bistrossa. Lapsille järjestetään Lasten Seikkailuja, jossa koko perhe ja lapset pääsevät omalla tavallaan tutustumaan Svartholman historiaan!

Loviisan nähtävyydet
Myllyharjun ulkoilupolkuja pitkin on helppo suunnistaa kaupungin laidalta toiseen ja samalla ihailla Loviisaa kattojen yläpuolelta.

Loviisan nähtävyydet

Loviisan nähtävyydet

Loviisan näköalatorni

Loviisan nähtävyydet
Kukkukiven-näköalatorni on itsessään kuin pieni punainen karkki ja rohkeimmat kiipeävät ylätasanteelle ihailemaan kauniita maisemia merelle.

Vaihtoehtoisesti voi esimerkiksi Laivasillalta tai Plagenin-uimarannalta kävellä Itäiseltä Harjutieltä takaisin kirkolle yli kaupungin halki kulkevan MYLLYHARJUN ULKOILUPOLKUJA pitkin, nähdä harjun mamsselimylly ja käydä Kukkukiven - näköalatornissa. Horisontissa saatat nähdä Loviisan Voimalaitoksen. Loviisan puistojen penkeille, muun muassa juuri tuolla Myllyharjun polkujen penkeille, on muuten kiinnitetty metallilaattoja, joista voit bongailla kuuluisia runoja tai laulun sanoja.


Lähteet mm:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Loviisa
http://www.visitloviisa.fi/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Loviisan_linnoitus
https://www.loviisa.fi/
http://www.stromforsinruukki.fi/index.php?pageid=3&kieli=fi
http://kaupunginosat.net/oulunkyla/taiteilijoitten_Oulunkyla/tekstit_yl/mantynen_jussi.htm
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1517
http://www.laivasilta.fi/
http://www.kotimaassa.fi/index.php?article_id=4702&__from_id__=888
http://www.visitloviisa.fi/fi/nae/bonga

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TÄSMÄVINKIT LOVIISAAN

Mitä tehdä Loviisassa? Missä syödä tai koska tulla?  Lue alta paikallisen täsmä vinkit;  SYÖTÄVÄÄ JA JUOTAVAA ...