lauantai 11. elokuuta 2018

FISKARSIN RUUKKI JA MUSTIONLINNA - PÄIVÄRETKI LÄNTISELLE UUDELLEMAALLE

Eräänä päivänä elokuussa lähdettiin päiväretkelle äitini ja tätini kanssa kohti Läntistä Uuttamaata - koska sieltä löytyy muutamakin todella kiinnostava päiväretki kohde ja alue on meille kaikille aika tuntematon. Tosin itse kävin ystäväni kanssa Fiskarsissa ensimmäisen kerran kesän alussa ja samalta suunnalta löytynee siis myös Paavolan Tammi.


FISKARSIN RUUKKI

Sijainti: Peltorivi 1, 10470 Fiskars
Fiskarsin Ruukki

Fiskars

Fiskars

Fiskarsin Ruukki
Fiskarsin Ruukki

Fiskarsin Ruukki
Fiskarsin Ruukki alue on aivan kuin Mauri Kunnaksen kirjoista

Fiskarsin Ruukki
Ravintola Lukaali Fiskarsissa

Fiskarsin Ruukki
Kauniita asetelmia Fiskarsin Ruukissa

Fiskarsin Ruukki
Kukkaloistoa Fiskarsin Ruukissa

Fiskarsin Ruukki
Kukka-asetelmia Fiskarsin Ruukissa

Suuntasimme ensin auton nokan kohti Fiskarsin Ruukkia. Fiskarsin Ruukki on Raaseporin alueella sijaitseva vuonna 1649 perustettu rautaruukki. Alusta asti ruukilla oli oikeus valmistaa valettuja ja taottuja tuotteita, tykkejä lukuunottamatta. Samana vuonna annettiin oikeus myös masuunin ja kankivasaran perustamiseen Fiskarsiin.

Fiskarsin Ruukki kuului aikaisemmin Pohjan pitäjään ja 1600-luvulla se oli Suomen raudanvalmistuksen keskus sillä Fiskarsin ruukin lisäksi alueella sijaitsivat myös Mustion, Antskogin, Billnäsin ja Fagervikin rautaruukit sekä Kärkelän kuparisulatto.

Vaikka rautaruukkiajat ovat pitkällä takana päin niin nykyäänkin Fiskarsin Ruukki on elinvoimainen ja suosittu matkailukohde ympäri vuoden. Fiskars on erityisesti taiteilijoiden ja käsityöläisten suosioissa ja alueelta löytyykin paljon erilaisia pieniä käsityölaisputiikkeja.

Päivä vierähti nopeasti tutustuessamme ja kävellessämme ympäri aluetta ja piipahtaessa eri putiikkeihin ja istahtaessa syömään Lukaali - ravintolaan loistavat fish&chipsit.

Päivän kiertelyiden jälkeen lähdettiin ajamaan kotia kohti ja kotimatkalla ajoimme Antskogin piene ruukin ohi vahingossa. Se näytti aivan ihastuttavalta ja vähän harmittaa ettemme pysähtyneet sitä hieman ihastelemaan. En tiedä onko siellä sen enempää toimintaa, mutta se näyttii kuitenkin aika upealta paikalta autosta käsin.




MUSTION LINNA

Sijainti: Hållsnäsintie 89, 10360 Mustio
Mustion Linna
Mustion Linnan tammen katveesta

Mustion Linna
Huvimaja Mustion Linnan puistossa

Mustion Linna
Kelluva lummepolku Mustion Linnan puistossa

Kotimatkalla tuli vastaan monta merkkiä että Mustion Linna. Emme olleet tällaisesta edes kuulleet aikaisemmin ja koko ajan ajoimme vain lähemmäs. Lopulta kun kyltissä luki että Mustion Linna 1km, päätettiin että käydään nopeasti kääntymässä siellä ja katsomassa mitä sieltä löytyy.

Sieltähän löytyi paljon muitakin turisteja sekä kesäteatteri vieraita, hääjuhlien valmisteluita, kaunis vanha linna ja linnan upea puistoalue.

Mustion Linna on siis Raaseporin alueella sijaitseva kartano ja ruukkialue 1600-luvulta, jonka nykyisen päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder 1700-luvulla. Nykyään kartano toimii museona, hotellina, kokous- ja juhlapaikkana sekä alueella toimii myös ravintola ja kesäteatteri.

Mustion Linna oli siis upea yllätys ja tykkäsin kovasti sen puistoalueesta sekä kelluvasta lummepolusta. Veden päälle oli siis rakennettu kelluva polku jonka varrelta pystyi bongailemaan niin valkoisia kuin vaaleanpunaisia lumpeenkukkia!


Pitkä mutta antoisa päivä saatiin kulutettua Läntisellä Uudellamaalla helposti ja tykkäsin erittäin paljon Fiskarsin käsityölaispuodesta ja juurkin tuosta Mustion Linnan lummepolusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TÄSMÄVINKIT LOVIISAAN

Mitä tehdä Loviisassa? Missä syödä tai koska tulla?  Lue alta paikallisen täsmä vinkit;  SYÖTÄVÄÄ JA JUOTAVAA ...