lauantai 29. syyskuuta 2018

VALKMUSAN KANSALLISPUISTO


Valkmusan kansallispuisto

Valkmusa

Valkmusan kansallispuisto

Tiesitkö että Mustaviiren saaren, Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistojen lisäksi Etelä-Suomesta löytyy myös Pyhtäällä, vajaat 130km Helsingistä itään Valkmusan kansallispuisto, joka edustaa Etelä-Suomessa poikkeuksellista suoluontoa.
Valkmusan kansallispuisto perustettiin vuonna 1996 ja sen pinta-ala on 17 neliökilometriä. Metsähallituksen tilastojen mukaan Valkmusassa kävijöitä oli vuonna 2016 n. 13000. Vertailun vuoksi mainittakoon samana vuonna Nuuksiossa oli 339400 ja Sipoonkorvessa 82300, joten tästä päätellen Valkumusa ei ole saanut aivan samanlaista suosiota, mikä on harmi sillä Valkmusa on minusta todella kaunis ja tykkään hirmusti tuosta suomaisemasta. Se on jotenkin rauhoittava.

Kansallispuisto käsittää kaksi erilaista aluetta; länsiosassa sijatseva Munasuo on Suomen suurin ja arvokkain laakiokeidas ja idässä sijaitsee Valkmusan, Kananniemensuon, Lamminsuon ja Mustajärvensuon kermikeitaat. Valkmusan metsät ovat tuoreita mustikkatyypin kankaita sekä kuivahkoja puolukkatyypin kankaita. Linnusto kansallispuistossa on monipuolinen ja perhoslajisto on siellä erittäin hyvin edustettuna ja siihen kuuluu useita uhanalaisia lajeja. Valkmusan tunnuseläimeksikin on valittu uhanalainen perhonen rämekulmumittari.

Valkmusasta löytyy kaksi eri koko perheelle sopivaa reittiä; 2,5km pitkä rengasreitti pitkospuilla soiden yli kansallispuiston länsiosassa (alku ja pysäköinti: Vastilantie 886, Pyhtää) ja itäosasta löytyy n. 2km pitkä polku Moronvuoren päivätuvalle (alku ja pysäköinti: Suolinnantien päässä). Talvella pystyy tietääkseni hiihtää suon yli rengasreitiltä Moronvuoren polulle ja tällä tavalla yhdistää molemmat reitit, mutta näin kesäisin en usko että se onnistuu.

Itse olen käynyt Valkmusassa muutamankin kerran, viimeeksi viime syksynä, ja tykkään tosi paljon tuosta rengasreitistä. Pitkospuiden ansiosta sitä on kiva ja helppo kävellä ja koska reitti ei ole niin kovin pitkä niin sinne on helppo lähteä kävelemään hetken mielijohteesta eikä tarvitse sen enempää valmistautua. Tälläkin kertaa keksittiin lähteä sinne maanantaina heti aamusta ja saimmekin kävellä ja ihastella paikkaa ihan kaksistaan eikä reitillä ollut ketään muita. Moronvuoren reitillä en ole käynyt edes ala-asteella, joten siitä en osaa kovinkaan paljon sanoa ja sinne pitäisi varmasti seuraavalla kerralla mennä.


Oletko sinä käynyt Valkmusassa? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TÄSMÄVINKIT LOVIISAAN

Mitä tehdä Loviisassa? Missä syödä tai koska tulla?  Lue alta paikallisen täsmä vinkit;  SYÖTÄVÄÄ JA JUOTAVAA ...